close

Konserto Terakhir

 Konserto Ini Essay

SINOPSIS:

Novel di sini. mengisahkan Hilmi datang ke Kuala Lumpur untuk memilih bapa saudaranya yang bernama Datuk Johari. Dia berjaya menemui bapa saudaranya kemudian tinggal dalam rumah tersebut sebagai tukang kebun. Ketika keluarga Datuk Johari bercuti, Hilmi mula memberanikan sendiri bermain piano. Sejak itulah bakatnya mula berkembang dan dia mendalami bidang muzik daripada pakcik Bakar. Hubungan Hilmi dengan Hayati begitu akrab lalu tidak disenangi oleh Datin Salmah. Oleh sebab selalu bertemu putra pakcik Bakar iaitu Azizah, akhirnya berputik perasaan pelicula lalu mereka berumahtangga.

Azizah ialah seorang yang materialistik mengakibatkan hubungannya dengan Hilmi berakhir dengan penceraian menyebabkan Hilmi tertekan. Waktu pertunjukan Orkes Perdana mengenai berlangsung, Hilmi tersungkur dan tempatnya digantikan oleh Hayati. Hilmi dimasukkan ke medical center. Tidak segenap lama lalu, Hilmi meninggal dunia. Datuk Johari terkejut apabila mendapat mengetahui bahawa Hilmi ialah putra kandungnya. Hasilnya Datuk Johari juga meninggal dan Datin Salmah insaf.

TEMA:

Paura untuk novel Konserto Ini ialah perjuangan hidup serta kegigihan adalah anak muda yang berasal untuk kampung yang berhijrah ke bandar bagi mencari blogging dan hasilnya berjaya jadi seorang seniman besar negeri.

Beserta ialah bukti-bukti yang membuktikan bahawa karakter Hilmi ialah seorang yang gigih.

1 . Gigih menghadapi penghinaan daripada Datin Salmah ketika bekerja sebagai tukang kebun di griya Datuk Johari. Penghinaan di sini. berlaku dikarenakan beliau semata-mata seorang pemuda kampung kemudian berpendidikan rendah.

installment payments on your Gigih mempelajari muzik daripada Encik Bakar walaupun dalam masa yang sama terpaksa membahagikan masanya untuk bekerja di sebagai pembantu dalam stesen minyak sehingga akhirnya menjadi seorang pemuzik yang terkenal.

three or more. Gigih mencipta lagu pelbagai lagu hingga lagu yang diciptanya terkenal di semua tanah atmosphere.

5. Gigih menghadapi masalah rumah tangganya namun akhirnya terpaksa berpisah dengan isterinya dikarenakan sikap Azizah yang mementingkan kekayaan.

5. Gigih berusaha bagi memastikan kejayaan konsert perdananya walaupun terpaksa mengabaikan kesihatan dirinya sendiri.

PERSOALAN/ MESEJ:

1 . Kegigihan berusaha untuk mengubah kehidupan dan zaman depan: Contohnya Hilmi menyedari dia putra kampung yang tidak berpelajaran dan semata-mata bersekolah darjah 4 sekolah Melayu. Dia sering mendapat penghinaan terlebih daripada Datin Salmah. Hilmi mendapat dorongan daripada Pak Amat agar berusaha gigih untuk menggapai cita – citanya iaitu menjadi seorang pemuzik dan secara tidak langsung sudah mengubah corak hidup dan masa depannya.

2 . Faja dan kasih sayang sesama manusia: Contohnya dapat ditunjukkan melalui kasih sayang masa Hilmi lalu Hayati serta cinta dan kasih sayang antara Hilmi dan Azizah. Cinta lalu kasih sayang dilihat pada awalnya lebih kepada simpati.

3. Agama yang dapat mengembalikan ketenangan hidup: Contohnya Hayati ialah seorang gadis yang penuh dengan kebebasan walaupun telah beralih, berganti, bersalinbertukar dan berasa tenang sesudah mula mendekati agama melampaui ibadah solat dan mendalaminya melalui buku – buku agama contohnya Hidup Sesudah Mati.

4. Dorongan kerjasama yang membawa kejayaan: Contohnya kejayaan Orkes Hilmi merupakan kejayaan berkumpulan lalu semangat tersebut ditunjukkan ketika Hilmi dimasukkan ke hospital dan pertunjukan Orkes Perdana itu berjaya dan menghasilkan pujian.

5. Sikap segolongan masyarakat yang terlalu mementingkan pangkat dan darjat: Contohnya Datin Salmah menghina Hilmi kerana menganggap Hilmi hanya seorang pemuda kampung dan bukan berpendidikan gede.

6. Gaya hidup segolongan penduduk yang bersifat kebaratan: Contohnya Datin Salmah sering menghadiri " morning coffee” manakala rumah datuk Johari terdapat sebuah " mini bar”.

several. Sikap suami atau isteri yang curang: Contohnya walaupun sudah bersuami, Hayati masih mencintai Hilmi dan berjumpa Hilmi sebelum ke luar negara berbareng dengan Mohsin.

8. Sikap sesetengah...

 Girls Education in Pakistan Essay

Girls Education in Pakistan Essay

CONTENTS: INTRODUCTION OBJECTIVES VARIABLES HYPOTHESIS SET OF QUESTIONS INTRODUCTION: Education is a key factor behind nation's expansion. Education may be divided…...

Read
 A brief history in Wyoming State- also includes useful facts. Dissertation

A brief history in Wyoming State- also includes useful facts. Dissertation

WYOMING Background Important Persons For many years the Wyoming location was split up into two parts. The section west of the Continental Divide was a part…...

Read